• The Green House
    Jim Stephenson Photgraphy
  • The Green House
    Jim Stephenson Photgraphy
  • The Green House
    Jim Stephenson Photgraphy
  • The Green House
    Jim Stephenson Photgraphy
  • The Green House
    Jim Stephenson Photgraphy

The Green House

London, United Kingdom
2019
Office
AJ Retrofit Award - Offices 5 000 m² and over
The Ethical Property Company’s ‘Green House’ brings back to life a derelict 1960s office block to create an environmentally exemplary office space. At almost 50 000 ft² the building provides flexible workspace for up to 50 social change organisations. The original concrete structure has been refurbished and extended by the addition of a six-storey CLT rear extension and a steel-framed storey on the rooftop. Internally the timber extension features a spectacular cantilevered six-storey feature staircase where the glulam treads seamlessly cantilever from a singular CLT by Stora Enso spine wall by way of a pioneering connection detail. Nick Forster – Special Projects Director at The Ethical Property Company comments: “The Ethical Property Company is a social business committed to achieving Social, Environmental and Financial goals. We chose a timber engineering design for this property to minimise the CO2 associated with its construction. We also recognised the benefits of CLT in terms of construction on a very tight site – prefabrication led to a quick and effective construction programme, and minimised disruption for our neighbours. The timber construction has also resulted in a striking and pleasant working environment for our tenants.” 
Area (m2) 4600
Storeys 6
Units 50
Developer Ethical Property Company
Architect Waugh Thistleton Architects
Structural Engineer Ramboll
MEP Designer Skelly and Couch
Main contractor ARJ Construction
Specialist Timber Contractor B&K Structures
Products CLT, CLT stairs
Product quality Visible quality (VI), Non visible quality (NVI)
Product volume (m³) 1 558
Product delivery duration (weeks) 8
Number of truck deliveries 30
Top